Vissza a tartalomjegyzékhez

www.szaboferenc.hu

szaboferenc.hu - hanganyagok

 

 

ISKOLÁSKORBAN ELŐFORDULÓ LEGGYAKORIBB BETEGSÉGEK

Fejfájás : az emberi életben talán a leggyakoribb fájdalom. a gyermekkori fejfájás jelentősége hasonló a felnőttkorihoz. 14 éves korig a gyermekek többsége valamilyen formájú fejfájásról panaszkodik, l5 éves korig 50 %-ban fordul elő visszatérő fejfájás. A fejfájásos panaszok gyakorisága az életkorral együtt növekszik. A nemi megoszlás a kamaszkortól kezdve már megfelel a felnőttkorinak, vagyis a női nem egyre inkább érintetté válik.

Szimptomás fejfájás: - leggyakoribbak az általános fertőzéseket, lázzal járó felső légúti hurutokat kísérő diffuz fejfájás, szemgödör alsó részén jelentkező fejfájás arcüreg gyulladásra utal. Homloküreg gyulladással csak 10 év felett számolhatunk.

- Szemészet: tompa homloktáji fájdalom: fénytörési hibák, kancsalság. - Krónikus fejfájáshoz vezethet a vesebetegség által okozott magasvérnyomás, vérszegénység.

- Koponyán belüli térszűkítés : agytumor a leukémiák után a gyermekkor másik leggyakoribb daganatos betegsége. Az agydaganatos gyermekek 70-80 %-ban első tünetként fejfájás jelentkezik: ok a koponyán belüli nyomásfokozódás, jellemző rá az éjszakai fejfájásos rohamok, reggeli fejfájáspanaszok fokozódása, reggeli órákban hányinger nélkül jelentkező hányás. Gyakran figyelhető meg magatartásváltozás, iskolai teljesítménycsökkenés, fáradékonyság, súlyvesztés.

Functionális fejfjás: - vazomotor fejfájás: kisgyermekkorban ritka, serdülőkorban a leggyakoribb fejfájás :a fájdalom a homlok-és halántéktájon, esetleg a szemek között jelentkezik: tompa, nyomó, időnként hasogató jellegű. Elsősorban pszichés tényezők, alváshiány, diétahibák, időjárásváltozás váltják ki. A fizikai edzedtség, sportolás sok esetben csökkenti a fejfájást.

- migrén a gyermekkorban is gyakori, 12 éves kor előtt inkább fiúkban, azt követően inkább lányokban jelentkezik. Jellemző: rohamokban jelentkező, tünetmentes periódusokkal elválasztott fejfájásos              rohamokat a következő 4 tünetből legalább 2 kíséri: féloldaliság, hányinger, megelőző látászavar, pozitív családi előzmény. Roham időtartama lényegesen rövidebb, mint felnőttkorban. Migrénes roham kiváltásában a legfontosabb a pszihés stressz, de szerepe lehet fizikai túlterhelésnek, ételallergiának, traumának, fertőzésnek, villogó fénynek is.

Epilepszia: görcsroham csupán tünet, melyet számos ok válthat ki és sokféle alapbetegség részjelensége lehet.

Epilepsziát utánzó : alacsony vércukor, tetánia, ájulás, hisztéria, szívritmuszavar. Epilepszia alakalmi roham, mint tünet: agyhártya gyulladás, korai fejet ért trauma után, agydaganat, lázas görcsrohamok.

Hasfájás : - visszatérő hasi fájdalom: gyakori probléma főleg 5-10 éves kor között. Az esetek zömében a fájdalomnak nincs anatómiai alapja és részletes kivizsgálás sem deríti ki a panasz okát. Organikus panaszok esetén a fájdalom jól lokalizálható, jellege (görcsös, szúró stb.) pontosan meghatározható. A functionális fájdalom jellege és lokalizációja bizonytalan, általában stersszgazdag szituációban jelentkezik, hamar szűnik, ritkán jár hányással, általában

4 éves kor után jelentkezik és 10 év körül a leggyakoribb.

- vakbélgyulladás : a leggyakoribb akut hasi kórkép gyermekkorban.2 éves kor alatt ritka, 5 éves korig nem gyakori, majd 12-14 éves korban tetőzik. A perforált esetek előfordulása viszont fordított arányt mutatnak, hashártya még fejletlen. Potts amerikai gyermeksebész szerint a rendellenes formái a leggyakorlottabb sebészt is becsaphatják.

Gyermekbalesetek: - koponyasérülés : enyhének látszó fejsérüléseknek is lehetnek súlyos következményei, de a tünetek olykor csak órák, sőt napok alatt alakulnak ki. Ha a gyermek .a sérülés során vagy után eszméletét akár csak egy pillanatra is elvesztette, különösen ha ezután ismételten            hány, fejét fájlalja, bágyadt, viselkedése megváltozik, kórházba kell szállítani.

- mellkasi sérülés: a mellkasfal rugalmas, bordatörés ritka, viszont gyakrabban sérül a tüdő.

- Hasi sérülések : nyílt áthatoló vagy jelentős tompa sérülés gyanús arra, hogy a hasűri szervek is sérülhetnek. Szerencsére az esetek zömében a reflexesen megfeszülő hasfal megvédi a zsigereket a sérüléstől és az ütés okozta panaszok hamarosan megszűnnek. Ha a gyermek panaszai fennmaradnak, még enyhének látszó sérülésnél is gondolni kell a kétszakadásos ruptúrákra (repedésekreÍ)..

- Törések, ficamok : a sérülés gyanúját vagy diagnózisát a helyi duzzanat, nyomásérzékenység, alakváltozás alapján állíthatjuk fel. A végtagot rögzíteni kell, a felső végtagot a testhez az alső végtagot a túloldalihoz. Gyermeket ne itassuk meg, mert a narkózisban végzett helyreállítást vagy műtétet késlelteti.

- Kerékpár: küllők közé szorult láb súlyos sérüléseket okozhat,fontos a megelőzés.

- Égés: a gyermeksérültek közül az agysérülés mellett az égési sérülések szedik a legtöbb áldozatot, kezelés: hideg vízzel locsolni. Orvost hívni.

Orrvérzés: oka cégúti gyulladás, trauma, idegentest, vérképzőszervi betegségek, magasvérnyomás betegség, száraz levegő. th: fej előrehajtása , azulenolos vatta.

Mérgezések : 80-90 %-a a kisdedkorban történik, mint véletlen baleset, öngyilkossági kísérletek száma 2-5 5 10-12 éves kor felett.

- marószerek: tej, víz

- szénhidrogének: benzin, petróleum 1-2 korty is súlyos mérgezést okoz. tej, zsírok a felszívódást elősegítik, ezért adásuk tilos.

- Növényvédőszerek: - Mérgező növények

Cukorbetegség: bevezető tünetek sokat iszik, pisil, eszik, fogy, fáradékony, gyenge.

Dr. Pénzes Erzsébet